pühapäev, 15. juuni 2014

Kalev Linda ja Jeesus vol2

"Kalev" Konrad Alamiste - eestlane
"Linda" Mary Lynn Austin - Konrad Alamiste naine inglane
"Jeesus" Jose-Maria de Guadelupe i Aznar - hispaanlane
vt. ka Kalev Linda ja Jeesus

I

Kui Tiffany hommikul ärkas, siis alguses ei teadnud ta, miks temal nii õõnes tunne on. Siis tuli talle meelde, kuid ta keelas endale pisaraid, ta oli tugev tüdruk. Ta ei oleks tahtnud emale nii haiget teha. Tiffanyl ei läinud siiamaani see habras pilk meelest, millega Irina oli teda eile lõuna ajal, kui ta viimaks ärkas vaatas. Ta oleks nagu pärast autoõnnetust koomast ärganud. Siis oleks ta sellisest pilgust aru saanud. Kuid nüüd. Kuhu tal ikka siit ilmast kaduda oleks olnud? Me elamegi siin ja praegu ja milleks nii suurt kära teha sellest, kui tüdruk on eneseteadlik ja seksuaalselt aktiivne? Kas ta siis ei võinud enesele valida, kes temale meeldib, nüüd kus tema mees on surnud, ja mitte lasta endale ükskõik keda pähe määrida? Kuid Tiffany hing ei jäänud sellisest arutlusest rahule. Miski nagu kripeldas kusagil, ja Tiffany ei osanud seda seletada. Mida ta siis tegelikult elult tahtis. Ja isa Gregoriuse õpetused tulid alateadvusest üles ja hakkasid teda vaenama. Ta surus need jõhkralt tagasi ja oli otsustanud. Tema ei lase end niimoodi kohelda, tema on naine. Tema, Tiffany Ülemiste, otsustab ise oma saatuse. Ja siis ta teadis, mida sellel erilisel päeval kanda. Ta otsis kapist välja ühed eelkulutatud teksased, mis olid eriti liibuvad ja õmbles sellele osavalt külge sildi "Skrew you, asshole!" otse selle koha peale, kus tema pärak on, et kõik, kes tema seljataga liiguvad, võiksid olla võimelised seda lugema. Ta vaatas veel mõtlikult kapis ringi ja leidis ühe nabapluusi, millele ta värvipurgiga brilliantrohelisega peale kirjutas: "Fuck me, Dick!" Ta kinnitas selle otse rindade peale, nõnda, et kui ta selle selga pani ja tulemust peeglist imetles, siis tõstsid ta rinnad sõnad "Fuck" ja "Dick" eriti esile, jättes "Me" keskel natuke tahapoole, tekitades mulje, nagu oleks see häbe ja nagu annaks tüdruk mõista, et ta on saadaval. Kui ta oli oma sõjarüü valmis saanud, võttis ta kirjabloki ette ja hakkas kõnet kirjutama - ta polnud ikka suutnud eilsel päeval midagi tarka välja mõelda. Talle ei olnud ka aega jäänud. Niipalju oli ettevalmistusi teha.

Naised on haldjad

"Tänan austatud Direktorit ja Kooli edustust selle au eest, esineda KRATT ees ettekandega naiste väärkohtlemise vastasel päeval, et tõsta tüdrukute teadlikust selle teema tähtsusest. Te kõik teate, millest ma räägin, sellepärast ma kannan ka neid riideid. Igakord kui mõni noormees meile otsa vaatab, siis vaatab ta enne meie tagumikku; puusi või rindasid ja alles siis meile otsa. Kohati jääb selline mulje, nagu olekski tüdruk erogeensed tsoonid ja mitte midagi enamat. Siis on jälle sellised "õiglased" mehed, kes vaatavad sulle silma sisse, ja püüavad sind hästi kohelda, kuid pikemal vestlusel jääb mulje, nagu oleksid sa kõigest aju postamendil, mida jumaldada, aga mitte kõik muu, mis su küljes on. Mida siis teha? Kuidas saavutada selline tulemus, et sa oled mehe silmis naine, aga mitte seksuaalne objekt. Et sinuga on võimalik adekvaatselt rääkida, langemata banaalsustesse, samas aga mitte ka saades sellist tagasisidet nagu kannaksid sa nunnarüüd.

Naised on haldjad, kes tahavad, et neid hästi koheldakse. Et neid jumaldatakse. Et neid austatakse rohkemaga, kui kommikarbi ja lilledega, et siis odavalt sinu voodisse maanduda. Te teate millest ma räägin. Paljudel teist on juba olnud esimene suguühe enne 16 eluaastat, mina olen 15 aastat vana ja abiellusin 14 aastaselt ja olen jõudnud juba lapse ilmale tuua. Te teate, mida see tüdruku jaoks tähendab, kui te peate nii kiiresti täiskasvanuks saama. Paljud teist on põdenud mingis vormis suguhaigust või pidanud aborti tegema. Paljudel teist on olnud rohkem poisse, kui üks ja on seepärast pidanud kannatama - kas keegi mõistab hukka poisi, kellel on seitse tüdrukut? Kindlasti mitte! Kuid iga inimene tänaval olenemata soost ja seisusest mõistaks hukka tüdruku, kes on keppinud seitset mehepoega. See pole eriti aus. Milleks sellised topeltstandardid?

Pealegi kannatavad tüdrukud vägistamise all. Iga kord, kui me üksi tänaval liigume, tikub keegi meile ligi, sest meie riietus lubavat seda. Seepärast ma kannangi neid riideid, nende kirjadega. Sest tüdrukud võivad kanda, mis neile meeldib ja mitte seda kohe tahta! Kes on minuga selles, et vaba riietus ei võrdu üleskutse käperdamiseks ja kõigeks muuks!

Tänapäeva liberaalses maailmas, kus me oleme tänu valgustusajale heitnud endalt kiriku rõhuvad dogmad, kuidas me siis poolel teel seisma jääme ja ei heida seda viimast dogmat enda pealt ära milleks on - Abielu! Te teate, millest ma räägin. Miks peab olema mees see, kes valitseb perekonnas, miks mitte naine? Isegi Jeesus oleks võinud olla hoopis Jeena, sest kõikvõimsal Jumalal ju ei ole sugu. Asi tal oli siis naisena siia ilma sündida. Kuid ta sündis mehena, sest muidu poleks patriarhaalne juutlus teda suutnud niipaljugi seedida. Te teate, mida ma räägin. Aeg on kätte jõudnud, et naised haaraksid võimu ja kukutaksid selle tagurluse, milleks on mehelikud mängud tagatubades ja üksteise määrimine maksumaksja rahaga. Kes on minuga!"

See polnud küll teab mis pikk kõne ja korrektne, kuid see pidi asja ära ajama. Ta ei saanud ka päris ilma tulla, et tal üldse mingeid pabereid kaasas ei ole. Ta otsis veel sahtlist mõnest kaustast mõned vanemad pildiga A4 formaadis lehed üles ja pani kõne juurde, jättes mulje, nagu oleks ta rasket tööd teinud. Ta võis selle kõne ka peast ette kanda, kuid näivus oli kõik. Sinusse suhtuti paremini, kui sa midagi ütlesid peast, ja sul oli kakskümmend lehte pihus, mis sind õigustasid, kui et sul neid polnud ja sa seda ütlesid. Nagu oleks võinud kakskümmend lehte ka musta valgeks suutnud rääkida, kuid Tiffany ei hoolinud sellest. Ta võis endaga rahule jääda. Siiski viskas Tiffany endale räppari pusa selga, kui ta kööki läks, et vähemasti ta rinnaesist ära varjata, et ta ema ei märkaks seda lugeda. Kui ta teise kirja peal istub, siis seda ei saanud näha. Nõnda munsterdas ta end kodust välja - Madis oli jälle "Kaarnakivi" putitamas ja ei võinud hommikulauda jääda. Irina vaatas oma tütrele järele ja palvetas:

Jahwe ütles mu vastu:
Vot seda väärilist hinda,
millega mu sulased on mind vääristanud.
Kolmkümmend hõbeseeklit,
nagu vaeksid hinda orja eest.
Ma olen süüdlane su ees, Jeesus,
ma olen süüdlane ja mu nimi on IIkabod!
sela.
Mu tütre au on möödunud;
ta on ära naerdud ja teotatud;
seal ta läheb, nagu lammas tappa,
nagu voonake on ta vait oma niitjate ees.
Kes tema uudsevilja sööb ei tunne end süüdi!
Sellepärast et sa oled tema südame kaleviga katnud;
tema silmad kaega uinutanud, et maktsa kätte minule!
Jah, sellepärast, et ma pattu tegin sinu vastu
häbenesin sinu ülevat nime perekonna ees.
Sellepärast oled sa mulle kätte näinud.
Su ümmardaja on maha langenud
Jah, nagu Dagon oma kojas, oled sa mind maha paisanud,
mu pea ja mu käed lebavad laudil, mul ei ole hingamist.
Kui Jahwe halastaks oma ümmardajale,
luba mind kohti vahetada oma tütrega,
et mina sellest karikast joon,
mu tütrele aga saada hingamine.
Eks põletata vanad puud, mis on kuivanud tulega,
kuid noored puud jäetakse ellu, et neil on veel lootust.
Oh Jahwe Jumal, sinu püha, Jeesus Kristuse pärast,
nõnda nagu sa kuulsid Hannat palvetamas.
Ära kustuta mu silmi ja vaata selle madala naise peale,
kui sa päästad mu kalli tütrekese,
siis võid minuga teha, mis sinu silmis hea on!
Ära mine minust mööda mu ahastuse tunnil
ole mulle armuline!
Ära vaata oma ümmardaja patule ja mine sellest mööda,
kuid Irina Ülemistest ära mööda mine.
Päästa mu kallis Tiffany, isegi kui ma pean surma surema.
See on parem, kui mina suren põrgus,
kui et ma näen oma tütre hinge suremas!
sela.
Sina kasvatasid lapsi ja lasid neil suureks sirguda;
sina valvasid nende kohal taevast ja saatsid edenemise,
kuid mina pole ühes sinuga valvanud;
mina pole ühes sinuga kannatanud!
Nüüd on minule saabunud vaevused nagu sünnitajale,
nüüd on alanud minu tuhud, ja minus ei ole jõudu;
ma ei suuda sünnitada, mida sa minusse oled lausunud!
Ole mulle patusele armuline, sest su ümmardaja on nõder.
Leidku Irina Ülemiste armu su silmis, et ma neid suuri asju küsin,
ma ei ole ju keegi sinu palge ees, siiski mõtle Tiffany Ülemiste peale,
kui sa oma taevas pead kohut!"

Ja Irina läks palju paremas tujus ja helgemal palgel oma asjatoimetuste juurde, nagu oleks Jumal tema palvet kuulnud.

II

Maarika Kolumats istus tagareas. Ta ei tahtnud, et keegi teda näeks, sest rahvamassid hirmutasid teda nüüd. Igakord, kui keegi talle otsa vaatas, tundis ta nõnda, nagu võiks see tema mõtteid lugeda ja ta pidi palge ära pöörama. Juba kolm inimest olid temalt küsinud, mis tal viga on ja kas kõik on korras. Ta oli end menstruaalvaludega vabandanud ja öelnud, et pealegi on tal gaasid kinni. Üks eriti kaastundlik naisõpetaja oli soovitanud "Kellukese" limonaadi, mis aitavat kõigi kõhuhädade ja valude vastu. Ta tundis end ikka veel süüdi, et oli valetanud. Ta oli ju kristlane. Kuidas ta võis nõnda Jumala kohtu ees valetunnistust anda, ise oli tahtnud Kalkutasse halastaja õeks minna, ja nüüd valetas. Maarika polnud veel kunagi elusees valetanud. Ja ta ei meeldinud endale sellepärast. Miks küll oli Jeesus tema käe peatanud ja ei lasnud tal eneselt elu võtta. Siis ta oleks saanud oma häbi maha matta ja põgeneda inimeste pilkude eest.

Kui ta nägi Tiffanyt tema sõjarüüs mööda minemas ja samuti reaktsiooni poiste poole pealt, kuidas nemad huvitatult Tiffany riietust kommenteerisid. Ega tüdrukute kadedad pilgud sellest palju maha ei jäänud. Maarika oleks peaaegu minestanud. Tiffany oli ka kristlane ja ta käitus nagu Antikristus või midagi hullemat! Maarika teadis seda, ta tundis Irina Ülemistet, ehkki nad käisid erinevates kogudustes. Ta ei suutnud ette kujutada, milline kristlasest ema laseb sellises riietuses ja ilma saatjata oma tütrel välja minna. Kas ta tõesti soovib, et ta tütar ära vägistatakse? Ja eelaimus langes Maarika peale. Ta peab end ohverdama, et Tiffany ei langeks. Kui Gunther teda selles riietuses näeb, siis ei ole tüdrukul pääsu. Ta on kõigest 15 aastat vana, kuidas ta peaks täisjõus mehepoega eemale peletama, kummatigi kui Uther võib oma venda jälle abistada. Ta teadis, mida ta tegema pidi. Oli ju poiss seda temalt ka nõudnud. Ta peab oma uhkuse alla neelama ja poisi tüdrukuks hakkama, et ta ei võiks sama Tiffanyga teha. Kuid ta lubas endale, et sõimab tüdrukul näo täis selle riietuse eest. Nii ei võinud kristlastest tüdrukud riietuda, see ei olnud sünnis! Keegi pidi viimaks Tiffany Ülemistele seda ütlema, mida ta vanemad ilmselgelt pole suutnud ära seletada ja kinnitada. Tema isa oleks talle kindlasti kõvasti kerepeale andnud, kui ta sellise riietuse peale oleks isegi vihjanud. Maarika ei teadnud midagi tätoveeringutest ja nabarõngastest või muust noortepärasest - ja talle ei meeldinudki need asjad. Kuid ta teadis, kui ta julgeks neile vihjata, istuks ta kuu aega koduarestis. Ta armastas oma isa, et see nii hoolitsev on, ja selletõttu oli tal eriti raske oma nahas olla. Kuidas ta peab seda isale ära seletama, et Gunther Eluri ta vägistas. Arvestades, kes on Guntheri isa, kuidas oleks keegi pidanud seda uskuma. Ja Maarika ohkas endamisi.

Kui ta veel Tiffany kõnet kuulis, siis mõtles ta, et viimnepäev on sündinud, ja et nad võitlevad Meggidos viimset lahingut Saatana vägedega, et Harmaggedon on kätte jõudnud. Kuidas ta võis sellist asja kristlasena rääkida, et Jeesus võiks ka naine olla. Oli ta päris hulluks läinud? Kes oli talle feministlikku teoloogiat õpetanud? Tema isa oli talle selle ära keelanud, ja see seisis eraldi punases raamatus, mida isa talle iga hommiku ja õhtu ette luges. Nende kohalik "index prohibitorum librorum" loend kõigest, mis temale, kui kristlikule tüdrukule oli keelatud. Nii oli keelatud nimekirja pandud Eduard Lohse ja tema "Kristliku Teoloogia alused"; kõik Nietzsche teosed; Leon Feuchtwanger - ta oli ikkagi juut, ja mõni tema romaan oleks võinud tütrele valesti mõjuda, ehkki nad muidu olid sündsad, kuid ta isa ei tahtnud riskida. Schleiermacher oli absoluutselt keelatud ja Krenz oma erinevate teoloogiatega, mis maailmas olemas pidi olema - nagu Paulus, kuulutas tema isa neile kõigile needusi, et tema teab ainult ühte evangeeliumit; ühte ristimist; ühte usku ja ühte Jumalat. See oli talle alati kummastust ja lõbu pakkunud, et isa muidu nii vaga kristlane ei olnud. Kuid teda oskas ta kasvatada. Ta oli alati rääkinud, kuidas see mehe ja naise vahel sünnib, kuid Maarika oleks tahtnud, et ta oleks sama enesekindel kui TIffany Ülemiste. Vahest siis poleks ta poisi käes nii lukku läinud ja oleks suutnud vastu hakata või põgenedagi. Kuid tema oli lasnud endaga kõige rõvedamaid asendeid läbi proovida. Ta ei suutnud seda endale siiamaani andestada.

Paljud poisid ja tüdrukud noogutasid pärast kõne tunnustavalt. Ka nemad olid viimaks aru saanud, mida need sildid tegelikult tähendavad. See Tiffany Ülemiste oli üks julge tüdruk, et ta oli julenud niimoodi teha. Isegi Direktor, kes vaikselt hambaid krigistas - ta vihkas feministe - püüdis head nägu teha ja mitte peomelu ära rikkuda. Ta pidi selle päeva üle elama. See oli auditi jaoks elutähtis, et kontrollid liiga tähelepanelikult tema asju läbi ei valgustaks ja mõnda ahistamissüüdistust käsile ei võtaks. Kui selline asi on tema koolis võimalik, kes siis usuks, et ta oma naisõpetajaid ahistab.

III

Kui kõne ja koosolek oli peetud, siis toodi Tiffanyle lilli. Lillede toojaks polnud keegi muu kui Mary-Lynn Austin isiklikult oma mehe saatel ja Jose-Maria ei jäänud kaugele maha. "Linda" vaatles Tiffanyt aukartusega ja kätles teda, nagu Printsess Dianat. "Ma ise arvan ka nii - minu kaastunne!"
"Mille eest!" küsis Tiffany külmalt, kuid võttis käe siiski viisakalt vastu.
"Sinu mehe surma eest, ta polnud seda ära teeninud. Vabanda, et ma nii halvasti käitusin tol korral Maldiividel. Ma ei tahtnud su esimest päeva ära rikkuda..." "Linda" vaatles Tiffanyt tõsiselt ja ohkas siis. "Mis ma teha saan, kui inimesed mu sarkastilisest huumorist aru ei saa ja arvavad, et mulle tegelikult meeldib see - sa ise ka kirjeldasid seda oma kõnes. Sa peaksid aru saama." ütles Linda alandlikult. Ja Tiffany sai viimaks aru, mida naine talle mõtles ütelda ning tundis vaikselt kaasa. See polnud tõesti kerge, mängida inimeste ees mõrda ja olla veel väliselt uhke selle üle. See polnud üldse mitte kerge. Ka "Kalev" kätles teda viisakalt ja kohmitses kusagilt kurgupõhjast sündsa kaastunde avalduse ja õnnitluse hea kõne eest. Ka tema ei sallinud seda, kui tüdrukuid väärkoheldi. Ta pidas seda oma mehelikkuse alandamiseks ja pedelikuks, kui ta oleks pidanud igat tüdrukut, kes liiga nappide riietega mööda läheb, huviga kõnetama. Tal oli juba ilus naine olemas, keda imetleda, milleks pidi ta seda enda jaoks ära rikkuma? Ta suutis sellegi poolest naistega viisakalt kõnelda ja seepärast tundis "Linda" tema ees vaikset aukartust ja ei julenud kunagi tema nähes ühegi mehega flirtida. See, mis juhtus Maldiividel, andis talle juba palju seletamisruumi, kui nad olid mehega kahekesi jäänud. Ta pidi väga kaua selgitama, et tal pole Mihkel Sepisega salasuhet ja mees ei pea talle järele minema ja teda maha tapma. "Kalev" ei saanud ka sellistest naljadest aru - kuid "Linda" armastas teda selle kiuste, või just sellepärast.

Kõige viimasena kätles teda "Jeesus" - ta oli jälle hispaanialikult soe ja südamlik, ning lubas isegi tema jaoks kirikusse küünla panna. Tiffany ei teadnud, mis head sellest peaks tulema, kuid ta kehitas õlgu. Kui tema fännid seda nõudsid, ei saanud seda neile keelata. Ega üks küünal kirikus temast tükki ära ei võtnud.

"Mida te muidu siin teete?" küsis Tiffany nõrga huviga Mary-Lynni käest.
"Tead küll." edvistas kõnetatu "Performance, su mehele meeldis see väga, siis kui ta veel sind ei tundnud..." ja kui ta nägi Tiffany mõõratud pilku, jätkas ta "Me oleme nüüd popiks läinud. Viimaks läbi löönud, pärast seda läheme Ilvesele privaatetendust tegema. Sedasama, mis Maldiividel harjutasime." Ta pilgutas tüdrukule kõnekalt ja asus siis lehvival kõnnakul ära minema. Paljud poisid jälgisid teda, saades autasuks Konradi kurje pilke, millepeale nad kiiresti sõpradega vestlusse asusid, et vanakuri jälle põrnitsemise lõpetaks ja mööda läheks. Jose-Maria vangutas pead ja palvetas. Ta ei kiitnud seda päris heaks. Võibolla olid Tiffanyl selle kõnega head kavatsused, kuid tema riietus oli siiski võimatu. Ta oleks võinud ohtu sattuda, ja ta liikus täiesti üksinda. Ei venda ega meest või isa silmapiiril. Nii ei võinud olla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar