neljapäev, 9. august 2012

Must raamat - Iga kangelase maski taga on peidus roimar

Iga kangelase maski taga on peidus roimar

Kas on suuremat kurjategijat kui Sangar? See, kes kõike teeb ja järele ei anna. Kui kuningas muutub kangelaseks, peavad talupojad saama sõdureiks ja jätma oma elu lahinguväljal. Eks sellepärast andsid juudi ülemad ja targad oma Messia ülesse, lastes surmata Raama lapsed, et kangelane ei võiks sündida. Et Jeesus ei võiks tulla. Ta tuli siiski ja Jeruusalemma tempel sai hävitatud, nõnda et kivi ei jäänud kivi peale. Sellepärast et Jeesus oli nii järeleandmatu, peavad juudid siiani tema viha karikast jooma, kuni Holokaustini välja ja pärast seda. Aga mida on nad selleks teinud muud, kui soovinud elada? Kas pole Sokrates kõige suurem petis ja laste rikkuja, kui ta õpetas noori oma ülemuste jumalikuses kahtlema? Kas Silver Meikar pole mitte kurjategija, sest ta hävitas Reformierakonna maine? Aga inimese maine, tema nägu, on kõik, mis tal hinge taga on. Kui inimene või ühiskond kaotab näo, siis kaotab ta mõtte, mille nimel elada. Uut mõtet on aga raske leida. Vana mõttega on veel raskem edasi minna, sest see on häbistatud, nagu ära naerdud ja raisatud naine. Kuidas elada edasi, kui kangelane on sisenenud su ellu? Kas kogu meie hing ei peaks mitte karjuma: "Löö risti! Löö ta ometi risti!" Mis on lihtsal inimesel asja Jumalaga? Miks ta tahaks ennast hävitada?

Lihtne inimene tahab elada ja harida oma põldu ning evida oma kultuuri, mitte valada oma verd võõra aate ja sõja pärast, mingil tundmatul lahinguväljal. Lihtne inimene tahab anda andeks, et temale antaks andeks, kui ta juhtub eksima. Kangelased muudavad inimese kiuslikuks, sest ta ei saa järele anda. Kangelase jaoks ei ole sõna "Käib kah" vaid "parim võimalik loeb" või "Ultima Thule" Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus. Kuid kangelane võtab selle ära. Võtab rikastelt ja annab vaestele - kui ennekuulmatu temast. Kõik Robin Hoodid tuleks oksa tõmmata, et nad ei saaks inimeste elu segi paisata. Miks peaksid nemad vastutama teise tehtud roima eest? Kõik kangelasteod on kuriteod, sest nad võtavad rikastelt ja annavad vaestele. Nendelt, kes on kuhugi jõudnud; nendele, kes lillegi ei liiguta! - Kuidas see õiglane on?

Kangelasel on enne armastus - töö ning vaev jääb teistele, seepärast vihkab teda iga lihtne tööline. Muidu ta poleks kangelane, kui tal oleks ilutsemise kõrval aega töö ja vaeva jaoks. Kas ei olnud Prometeus õel, kui ta jumalatelt tule varastas ja inimestele kinkis? Äkki teisiti saanuks jumalatega rahus elada ja mitte sõjas ja hirmus. Kas kangelase maks vajas rebimist, või süütu kotkas teise kangelase rusikat? Kangelase esiletõus sünnitab vaid veel teise kangelase vajadust, kes asuks eelmise kangelase lõpetamata tööd jätkama ja saadaks veel rohkem kõrvalseisjaid surma, enne kui ise sureb. Mida rohkem sa survet avaldad, seda rohkem pannakse sulle vastu ja sul on alati põhjust musklite pingutamiseks. Lihtne inimene ei mängi kangelast kui tahab kivi tõsta, ta võtab kangi, sest on targem ja teab, kuidas õige vits võib ka mäe teisale nihutada.
Kangelane murrab uksest sisse, lihtne inimene kasutab võtit, või ukselinki. Seepärast ei saa kangelased lihtsa inimesega läbi. Üks on tugev, teine tahab lihtsalt elada. Kumb tahad sina olla kangelane või inimene?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar