neljapäev, 9. august 2012

Punane raamat - Mis on Tõde?

Mis on Tõde?

Selle küsimuse esitas Pilaatus Jeesusele, kui Jeesus oli ennast jumalike volitustega kuningaks tunnistanud, kes poleks juutide kätte langenud, kui tema riik oleks siit ilmast. Pilaatus reageeris jõuetu retoorikaga selle vastu, mida ta iga päev nägi. Ole sa kui tahes hea, oled sa ikka kellegi meelevallas, kes võib sinuga kõike teha, mida heaks arvab. Ta teadis, et inimesi ei mõisteta süüdi nende süü pärast, vaid sellepärast, kui palju nad teistele ette jäävad, ning siin ei ole vahet õigetel ja õelatel. See, kes eile oli õige ja tundis nõrgemale kaasa, võib olla homme julmem türann, kui see, kelle ta kukutas. Mis on Tõde? - Maailmas, kus jutustatakse lugusid Cronosest ja Zeusist. Türannist, kes sööb oma lapsi, et püsida võimul, kelle tapab tema poeg Zeus, kes hiljem on palju liiderlikum, kui tema isa kunagi oli, ja rikub igat seadust, mis on üles seadnud. Mis on Tõde? - Kui selle nimel tuleb ristile minna rahva eest, kes teda röövli pärast reedavad, kuna see paremini roomlasi tappis ja teise impeeriumi võimalikuse eest võitles. Eks oli Saalomoni impeerium sarnane hirmuvalitsus, võrreldav täiesti rooma riigiga? Lõpuks see hävis, et Saalomoni poeg kuulutas oma sõrme paksemaks kui Saalomoni puusa, kui tema alamad palusid teoorjust leevendada, mille tema isa oli templite ja paleede rajamiseks kehtestanud. - Ka poeg tahtis elada sama hästi kui isa, ja mitte kehvemini, vaid paremini.

Kas tõesti tuleb õigus anda sellele rahvale, kelle rahvuskangelased on erineval tasemel petised, kes kavalusega surmavad rahvaid, selle pärast et nende rahva tütrega väljaspool abielu magati? Või kes ise põgenevad õigetena mäkke ja lasevad kahel uhkel linnal tuhaks põleda ja magavad oma tütardega? - Mis on Tõde?

Maailmas on olnud palju tsivilisatsioone ja nad on kõik hukkunud. Ükski pole nendest väga kaua vastu pidanud. Legendid räägivad tuhandeaastastest rahuriikidest, kuid väljaspool mingit usku ei mäleta neid keegi. Pilaatus oli haritud mees ja oma kohale kindlate loomuomaduste pärast valitud. Sest ta oli tõhus ja temale sai selliseid ülesandeid usaldada. Ta tuli toime sellise mässulise kohaga, nagu Iisrael, selle rahustamisega, et see soostuks Rooma võimuga. Ta teadis hästi, mida endast Rooma Rahu kujutab, ja mis on selle hind nii sellega leppijale, kui sellest loobujale. Tema ainsaks süüks saab tuua, et ta oli valel ajal vales kohas. Ajal, kui Rooma vajas oma poliitika õigustamiseks patuoinast. Kui sa kavatsed mingi küla teha maatasa, ei saa seda teha niisama. Rahvas tahab teada miks, et teada kuhu poole hoida. Ja siis on hea ütelda, et selleks valitud ametnik ei täitnud oma volitusi ustavalt või oli korrumpeerunud või liiga pehme või liiga karmikäeline, või kõike seda korraga. Ühesõnaga, pärast teda läheb paremaks.

Pilaatus teadis, kuidas Rooma kasutab "jaga ja valitse" poliitikat. Seetõttu jäi talle hoomamatuks Kuningas, kes ei olegi kuningas, vaid annab tunnistust Tõe kohta, ja need, kes on tõepärased tunnistavad tema omaks. Seepärast tahtis Pilaatus teada: "Mis on Tõde?" Maailmas on olnud niipalju Tõe eest võitlejaid; hulle prohveteid ja kuningaid, kes kuulutavad endid jumalaiks või vähemasti haldjaiks, kuid mis on Tõde? Nõnda võiks veel tänapäevalgi küsida. Milleks ajada taga Tõde, kui see päädib veel suurema verevalamisega sarnase Idee pärast, mille ainsaks erinevuseks on see, et seda järgivad teised inimesed, kes söövad teise käega või teretavad teistmoodi?

Mis on see suur vahe, mis teeb Jeesuse Tõe paremaks Rooma imperaatorite Tõest või kasvõi juudi ülempreestrite omast, kes Jeesuse Rooma võimu kätte andsid? Kas see ei ole vastuoluline ühelt poolt öelda, et vaesed pärivad maad aga siis kuulutada templi lammutamist ja kolme päevaga taasrajamist? Öelda, et ma olen korra poolt aga panna põlu alla seda rakendavad ametnikud? Kas mitte seda sama pole teinud kõik suured uuendajad ja tulevased valitsejad? - Lubanud helget tulevikku ja rõhunud oma alamaid! Kas inimene üldse oskab elada, nõnda et ta ligimesele kurja ei tee? Mis on Tõde?

Võib-olla oleme nagu inimene, kes avastab, et kõnnib kanamunade peal ja püüab neid mitte lõhkuda ja hakkab kikivarvul hüpeldes liikuma, lõhkudes nõnda rohkem mune, kui ta enne teadmatuse ajal tegi. Kas üldse on mõtet püüelda hüvet, või suurendab selline mõtte korrastamine kaost veel enam kui asja sinnapaika jätmine? Mis on Tõde?

Kes peaks avaldama selle saladuse, millega kõik inimesed pääsevad taevariiki ja mitte ainult valitud? Mil viisil on õige seda saladust avaldada? Ühes animes nimega "Naruto" on tegelane nimega Sasuke Uchiha. Tavaline salapärane lahe tüüp, kellele kõik klassi tüdrukud järele õhkavad. Iga poiss tahaks olla tema sarnane ja iga tüdruk temaga koos. Lool on ainult kurb maik juures. Kogu tema pere ja suguvõsa on tapetud tema vanema venna poolt ja tema ainsana on ellu jäetud. Ja nüüd peab see poiss edasi elama, hinges ainult üks mõte: "Tappa oma vend, kes hävitas tema klanni!" Kui lugu edasi areneb, tema üritus õnnestub ja ta saab endale venna silmad, mis avaldab klanni salajase tarkuse. Olles tapnud oma venna, saab Sasuke teada, et tema vend oli hoopis küla spioon, kes pidi tema klanni järele luurama, sest tema klann üritas riigipööret. Ta sai teada, et tema klanni surm oli hoopis teatud külajuhtide tellitud. Pärast seda sai Sasuke endale uue sihi - hävitada süüdlasest küla ja selle elanikud. Väga kurb lugu. Mis on Tõde, sellele poisile, kes kunagi tahtis olla oma vanema venna sarnane ja saigi andekaks üle andekuse, kuid kes jäi ilma oma perekonnast ja armastusest? Kus on tema koht, kui kõigile on vääriliselt kätte maksetud? See andekas poiss, kellel on kõik olemas ja kelleks kõik tahavad saada, kuid kes ise oskab vaid vihata, sest ta näeb seda, millest ta on ilma jäetud, mitte seda, mis tal veel alles on. Teatud mõttes oli ta oma venna peegeldus, keda ta nii vihkas ja nägi tema silmadega, veel enne kui need omandas.

Mis on Tõde? Milliseks muudab ta maailma? Vahest on maailm ilma Tõeta parem? Kes teab seda öelda?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar