kolmapäev, 23. veebruar 2022

Genisha Hingamispäev

 Kui Genisha oli Tiffany oma tee juurde jätnud ning koos Sergei ja Uku Sepaga tööliste kööki läinud, lasi ta end esimest korda teenindada -- ta ei tahtnud olla see kiusaja, kes võõrasse majja oma seaduseraamatu kaasa võtab. Tema tahtis ka ristiinimene olla, missest et salaja, et ruunivaimud sellest aimu ei saaks. Sergei vaates teda piinlikult kaua; ju oli ikka veel leilis, et Genisha oli teda kraanikausis kainestanud. 

"Ma kuulsin kunagi, et üks maag olla Eestisse neli sammast tõmmanud..." tähendas Sergei elutargalt, nagu räägiks ta kogu aeg neil teemadel ning Uku Sepp hoidis naeru tagasi, samas kui Genisha vaatles meest, nagu tahaks tema ära süüa. Ta tegi igaks juhuks õnnetust vaimus pildi. Äkki ta on ikka veel purjus, siis ei tahaks teda päris ära tappa.  Ta vaatles pikalt mehe profiili ja Sergei sai aru, et ta on tema jutuga nõus. Ma oleksin ise ka õnnelik, kui saaksin mõne samba või väe endale, kuluks töökohas marjaks ära..." Nüüd vaatles Genisha veel pilklikumalt mehe profiili ja meest ennast, ning haletsus lehvis tema näole. 

Sergei solvus, sest nüüd naeris Uku Sepp juba varjamatult ning Genisha pani ta pilguga vaikima, saates talle meelde pildi kuidas ta oli lahti lastud ja kes tegi ning miks. Endine Filosoofia õpetaja võttis kohe professionaalsema kehahoiaku ning vabandas sündsalt, pühendudes täielikult kohvi joomise kunstile, nagu oleks mõni hiinlane ta seestanud. 

"Saan aru -- Eestlaste värk." urises Sergei solvunult "Sa ei kiida mind oma õpilasena heaks, et ma Venemaalt tulen!" Genisha jättis mehe näitude vaatamise sinnapaika ning pühendus vigade parandamisele. "Mul ei ole midagi sinu õpilaseks hakkamise vastu..." tähendas Genisha ja rüüpas kohvi. "Minu vanuses ongi ühte sellist, nagu sina vaja..." Ja siis vaatas ta mornilt enese ette. "Aga kahjuks jõudis Tiffany sinust ette ja minule on ainult üks lubatud!" Ning põrnitsedes kibestunult oma tassi, "Kuigi mina oleksin ta kuupeale saatnud, kui tal nii totakaid vanemaid poleks -- Jumal teab, et ta vajab juhatust -- siis ei olnud midagi teha. Oleks sa mind varem üles otsinud, oleksin ma hea meelega sinust oma õpilase teinud, jah!" tähendas Genisha ja jõi mornilt oma kohvi edasi. Sergei oli sellisest ilmutusest pahviks löönud ja Uku Sepp kortsutas samuti kulmu, ning võttis mugavama asendi, sest siit võis õppida asju, mida isegi kreeka juut ei tea. "Et ma võiksingi, nagu --?" ja ta jäi totakalt naeratama, siis tema ilme muutus tõsiseks ja ähvardavaks: "Sa ei ürita ju minu kulul nalja teha, et ma selles ametis?" Kuid Genisha rehmas käega. "Hea küll! Ma seletan sulle selle ilmapuu või energia samba lahti, miks teda pole tark ühest kohast teise liigutada ja kuidas nende väeavaldustega on -- ja mida see sinu töökoha jaoks tähendada võib, kui sa nihukese saad." Sergei rüüpas oma kohvi ja jäi ootele. See oli eluanumas juhus, kus ta sai nii suure Teadmamehega sellistel teemadel rääkida. Tema ema ja vanaema ei kiitnud neid teemasid heaks ja leidsid et ta peaks ufode uurimise ja parapsühholoogia loengute väisamise asemel karjääri tegema. No miks ta ei võinud oma enese turvafirma asutada ja pappi teha -- ei tema pidi minema ühe Eesti rahajõmmile turvameheks. Ta perekond ei saanud siiamaani aru, kuidas see Madis Ülemiste oli tema ära rääkinud. Peaaegu oleksid talle papi kaela ässitanud, et ta kurjad vaimud välja ajaks. Õigemini siis ta polnudki teab mis rahajõmm -- aga näe jõudis haljale oksale ja tõmbas tema ka kaasa. Ei olnud oma lubadust unustanud. Vene ajateenija sõna võis alati usaldada, mõtles Sergei rahulolevalt oma südames, millised eluvalikud ta oli paika seadnud. 

"Esmalt tuleb sul mõista, et šamaani õpilaseks saamine on nagu oma Äia majja minek, et tema tütrega kihluda. Sina ju tahad tema Hagija Sophia ära võtta siis ei tule sul asi üldse välja, kui sul silmi ka teiste tüdrukute ja ilusate asjade jaoks jätkub .." tähendas Genisha ning Sergei segas vahele, sest ta tundis end puudutatuna: "No see on ju elementaarne, kelleks sa mind õige pead, et ma ei suuda ühele tüdrukule pühenduda!!" Ta pidi aga oma pahameele alla neelama, sest Genishale tekkis läbematu väsinud ilme ette. 

"Heaküll, ma üritan seletada aeglaselt -- mul läks ka mõistmine kaua." Ja kui ta oli oma kohvi lõpetanud, hakkas šamaan õpetama: "Sina oled ju turvamees -- sinu töö on näha kõike, mis su ümber toimub ja su ülemust ning objekti mõjutavad. Väga hea! Kui sinust saab šamaan, siis sa oled ka turvamees, aga teisele firmale. Sina ei saa korraga füüsiliselt näha, mida kahe turva firma kaamerad kahes erinevas ruumipunktis näitavad, et oma tööd mõlemale isandale hästi teha. Ühele neist pead sa liiga tegema. Kui sina hakkad oma tööd ja vaimseid asju kokku segama, siis sa hakkad täheldama, et sinu kaitsevaim hakkab rohkem sinu aega enesele võtma, mis avaldub sinu jaoks nii,, et sa hakkad rohkem töö juures unistama ja ei suuda olla niiöelda ärkvel -- su keha on ärkvel aga su vaim on kusagil mujal." Genisha tegi pausi ja põrnitses Sergeid, kes selle tõe endasse võttis. Ei niimoodi ei võinud ta küll õpilaseks hakata. Talle meeldis tema töökoht ja ta oli juba Mihkliga rahul. Milleks selle pärast hulluks minna. Kuid see ei seletanud ikkagi, kuidas ei ole võimalik sambaid nihutada. Kuid šamaan jätkas: 

"Täpselt nagu maailmas, on vaimumaailm üks väga tihedasti asustatud Metropol oma reeglite ja piirkondadega -- ei saa ju eeldada, et sa lihtsalt võtad Empire State Buildingu oma taskusse, ja kõnnid tipa-tapa ja paned ta Tallinnasse Vabaduse Väljakule püsti ja kõik asjapulgad, kes sul tee peal ja koha peal on, vaatavad nagu lapsed ammulisui otsa, nagu oleksid sa neilt pulgakommi võtnud ja mitte midagi palju väärtuslikumat, mille eest oleks Ameerika nõus paar oma raketti välja laskma." Genisha tegi veel ühe pausi, ning Sergei seedis seda. See ei olnud tõesti võimalik. Kuidas ta ise selle peale ei olnud tulnud. Ta tundis nüüd piinlikkust, et oli ühte soolapuhujat uskunud. Aga šamaan polnud lõpetanud:

"Kui sa lisad ühte kohta lausa 4 ilmapuud, kes on lausa inimolekus -- Irminsulis oli paganatel oidu ikka puid kasutada, nii et kui nende kristlaseks pööranud vennad neid maha läksid raiuma, ei olnud nii suurt kahju. Aga kui ilmapuu või sammas on inimene, siis on sellega väga palju probleeme. Alustuseks, ei saa sellise inimese verd valada, ilma et reaalsus selle sündmuspaiga kohal ei puruneks. Inimesed hakkaksid ilma igasuguse põhjuseta kaasa tundma ja püüaksid suure õuduse pärast sellest paigast põgeneda. Sõjas oleks see väga nüri olukord, kui sa endale arusaamatul põhjusel oma vaenlasele hakkad kaasa tundma või oma seisukordi ja käske üle vaatama. Samuti ei pruugi need ilmapuud olla üldse sama meelt. Kui väga halvasti läheb, võib iga Ilmapuu valida endale oma kuninga või ise olla kuningaks. Miks sa peaksid sellist poliitilist õudusunenägu tahtma?" Sergei pidi sellega nõustuma, kuigi ta ei saanud aru, kas ta võib seda uskuda. Kuidas pidi see vanamees seda kõike teadma, Nüüd ta siis teadis, kuigi, mis kasu sellest teadmisest oli. Kuid samas, ta oli oma töökohaga rahul -- iga mees pidi oma liistude juurde jääma ja ta oli tänulik, et ta ei olnud päris nii metsa poole, nagu see šamaan, mitte et tal midagi tema vastu oleks olnud, kuid hea oli teada, et ta polnud millestki ilma jäänud, et Genisha teda oma õpipoisiks ei valinud. Kuidagi tegi see tema südame kergemaks, et ka tema on Mees, just sellisena, nagu ta parasjagu oli. 

Sergei tänas vestluse eest ja läks oma tööülesandeid täitma. Uku muigas väga laialt:

"Pean meelde jätma, kui tahan kellestki tüütust lahti saada." kui ta pidi üllatunult vait jääma, kui Genisha teda erilise tülgastusega vaatles: "Meie ei ole sõbrad -- ära arva mind üheks oma õpilaseks, kelle ees sa oma kunsti võid evida ja neile muljet avaldada, inimvare!!" 

"Sa siis kuulsid minu traagilisest saatusest?" tähendas Uku Sepp kavalalt ning jõi oma kohvi, nagu ei tähendaks see vestlus talle midagi. Genisha tegi maniakaalse grimassi. 

"Ah hea küll, sa oled liiga ennast täis, et aru saada, eks sa ole ka juut..." See repliik paistis midagi puudutavat, sest Uku lõpetas oma kohvi joomise ja pani tassi laua peale. "Mis sul juutide vastu on?" "Teie käes oli Sõna esimesena, enne kui tuli Kristus..." tähendas Genisha mornilt ja Uku vaatles seda tõelust. "Aga..." ei saanud Uku Sepp aru. "Sa oled ju ruunišamaan?" Ja kui mees ikka veel enda ette põrnitses, jätkas Uku Sepp täpsustavalt. "Ma olen kuulnud, et teie ei saa olla Kristlased?" Genisha põrnitses teda silmad vidukil ja sisi langetas alistunult pilgu. "Hea küll, eks ma ei saa seda vältida..." Ja ta asutas oma olukorda selgitama, kuidas temast oli saanud šamaan, ja kuidas ta enne oma kutsumist oli tahtnud kristlaseks hakata, kuid see ei olnud tema kätes. Uku Sepp oli pahviks löödud, sest ta ei osanud päris sellist asja oodata, mis oli Johannese 6 Peatüki ja 65 salmi kokkuvõte, selleks, et juhatada 66 salmi juurde. Ta ei teadnud mida selle peale öelda... 

Genisha tõusis püsti ning tõmbas ka Uku enda ette, nõnda et ainult üks käepikkus jäi nende vahele. "Ütle ausalt, kas sa jätad tüdruku rahule, või teed sa oma vanu trikke Tiffanyga?" Uku Sepp kehitas õlgu: "Ma olen külaline selles majas, poleks ta mind kutsunud, ma poleks vaevunud tulema, eriti nüüd, kus mind Pedofiilia pärast uuritakse..." Genisha kissitas mehe hoolimatuse ja muretu oleku peale silmi, ning vaatles tema näitajaid ning vaatas siis vastikusest kõrvale. Jah, see mees oli Tark ja tal oli isegi annet et jumalatega rääkida. Kuid ta oli täiesti kadunud. Ta oli liiga endasse armunud, et kellegile liiga teha, sest ta lihtsalt ei märganud neid -- Tiffany õnnetuseks oli tüdruk lihtsalt liiga kirgas isiksus, et temast oleks saanud mööda vaadata. Päris kindlasti tahtis see mees, oma edevuse kinnituseks, teda oma õpilaseks nimetada, et näidata, kui Hea Õpetaja ta ikka on. Oli hea teada, et ta tegelikult ei ole Pedofiil, oli halb teada, et ta selliste mõõkadega žongleerib, hoolimata tagajärgedele. Polnud siis üldse ime, et ta langes -- nagu Lutsiver enne teda. Oli lihtsalt hämmastav, kuidas need kaks sarnased suutsid olla. Nagu enne ja pärast videomontaaž. Genisha tänas kohvi eest, ehkki ta polnud seda Uku käest saanud, ning lahkus. Uku jäi oma mõtete manu ja oli esimest korda oma elus murelik. Mida ta peaks oma eluga nüüd peale hakkama, kui ta ei või enam õpetada? 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar